Mot mjöl, godis och e-ämnen!

Det väcker många reaktioner när jag säger att jag väljer bort e-tillsatser. När jag handlar i affären tittar jag snabbt på tillsatserna och jag har beställt hem en e-nyckel som jag suttit och markerat på olika sätt beroende på de kända hälsoriskerna. För vissa blir det för mycket andra inspirerar jag. Jag äter fortfarande ute ibland och jag kan köpa färgigt bröd.

Jag köper i regel aldrig en blandkrydda (ifall jag gör det har jag spanat in eventuella tillsatser, kryddor bör inte innehålla någon tillsats!) och jag gör hellre en sås själv än pulversåser. Jag köper hellre arlas keso än icas keso och på samma sätt köper jag hellre kellogs special K än icas motsvarighet. Och ja, jag kollar på innehållet i allt jag äter. Väljer säsongsgrönsaker och ekologiskt i den utsträckning ekonomin och det lokala utbudet tillåter. Köper falukorv med två e-tillsatser som är närproducerad och innehåller mer kött än euroshopper.

På tal om euroshoper: Ica har blivit något vi alla handlar på. Jag hade länge svårt för ica. Jag vägrade och handlade hellre på coop (då konsum) eller hemköp (även om det också tar emot). Nu handlar jag bara på ica. Det handlar mycket om att det är ica som ligger nära mig och jag har ingen lust att åka långt för att handla. Konsum slog igenom för sina ekologiska varor samt för att det är ett kooperativ. Vi som är medlemmar på coop är delägare i coop. Så kom ica. Alla minns vi sången "icas egna varor" och reklamen som är i form av en tv-serie. Ja, vi minns dem. Likaså minns vi änglamark från barnsben. Vad hände? Jo, ica insåg att humor är viktigt. En trallvänlig melodi och ett gott skratt gör att vi minns ica med glädje. Änglamark däremot får oss att tänka på hur mycket vi förstör i naturen. Änglamark låg rätt i sin tid för det var i samma veva som vi skulle vara normerande. Barnböcker och undervisning var också normerande. Normerande går att jämföras med vår moderna syn på retorik. Övertalning tror vi att retorik betyder. Konsten att tala (i folkmun: ...så att alla tycker lika). När jag tittar på och jämför coop och ica idag så slår det mig vilken skillnad det är.

Icas egna varor samt deras andra märke euroshoper har verkligen slagit igenom. Folk väljer en falukorv med 48% kött av märket euroshoper hellre än den närproducerade med 78% kött. Det är otroligt. I våra "favoriter" mamma scan kan vi finna potatis! Ja, varför ska vi ha potatis till köttbullarna när det finns i dem? Det sägs att vi ska minska på pasta, potatis och ris (kolhydrater) för att gå ner i vikt (bland annat GI-metoden). Detta kan väl omöjligt bero på att vi faktiskt får i oss detta i "köttet" vi köper numera?

När kollade du innehållsförteckningen sist?

Jag kollar på innehållsförteckningen varje gång jag handlar. Visst köper jag godis och visst köper jag bröd. Jag köper inte coca cola för de har e-tillsatser som påverkar matsmältningen och den har jag problem nog med som det är. Uppsvälld mage, gasproblem, magsmärtor och problem att göra nummer två på toaletten är bieffekter jag får av coca cola.

Jag minns när vi var små. Då köpte man en back läsk till jul och en back till påsk. Den räckte en månad! Så lite läsk drack vi förr. Numera går det åt två liter på en fredagskväll. Det är sjukt. Detta är information jag ligger inne på och använder mig av i vardagen. Är jag med vänner och handlar kollar jag tillsatserna. Där går gränsen. Vännerna vill inte veta vad de trycker i sig och vill således inte att jag ska titta på innehållsförteckningen. Jag tvingar dem inte att läsa innehållet, jag säger sällan ens vilka e-tillsatser produkten innehåller men jag tittar och ibland väljer jag bort produkten (särskilt om den innehåller E 621, då är den i mina ögon helt utesluten). Men detta är inte okej för många. Det stör dem. De vill leva sitt liv utan att vara medvetna om innehållet.

Om mina vänner nu vill leva sitt liv, varför får jag då inte leva mitt liv? Det sårar mig något otroligt att gång på gång behöva förklara att det inte spelar någon roll för mig om du väljer euroshopers falukorv eller om du väljer den närproducerade falukorven. Du får gärna trycka i dig mamma scans köttbullar. Men tillåt mig få göra mina köttbullar från grunden! Vill du inte se att jag läser innehållet? Gå därifrån eller undvik att handla med mig, men sluta klanka ner på mitt val. Det är svårt nog som det är. Enda anledningen till att jag fortfarande fortsätter är för att jag märker att mitt exem minskat, jag har gått ner i vikt och för att det smakar godare. Det kanske är tre jäkligt bra argument men om du vill bortse från dem är det upp till dig. Det är ju jag som ska äta min mat.

Däför väljer jag utan e-tillsatser.


Ficktjuv i Gamla Stan
Ficktjuv - Gamla Stan
(Bilden är arrangerad - spana gärna in killens ansiktsuttryck!)

Kommentarer
Postat av: Melody (Jennifer)

Hur får man tag i en "E-nyckel" ?!

2009-07-29 @ 19:50:16
Postat av: Sara

jag blir inspirerad av dig, men min sambo tycker att jag är jobbig som ibland jämför innehållsförteckningarna... Så jag vet vad du menar. Har blivit lite mer medveten och låter inte alltid priset styra!

2009-07-29 @ 20:21:23
URL: http://smuppra.blogg.se/
Postat av: Katarina

Vill du handla med mig? ;)
M.a.o. För min del gör det mig inget att du läser på och bryr dig!!

KRAM

2009-07-29 @ 21:50:54
Postat av: Maddo

Melody: Jag länkar till inlägget där det står om det! Den är helt kostnadsfri, inte ens porto. Kram

Postat av: Maddo

Katarina: Aaw, klart jag vill! =) Söt du är! <3

2009-07-29 @ 21:53:08
URL: http://dreammaddo.se/blogg

Dela med dig av dina tankar:
Lite tips:
fet - *din text*
understruken - _din text_


Ditt namn:
♥ Kom ihåg mig ♥

Din mail: (frivillig/publiceras ej)

Din blogg: (frivillig/publiceras)

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL för detta inlägg: