Saker som släpar.

Ja, det är en del saker som släpar här i bloggen. Jag har sållat bort en hel del av det som händer i mitt liv för att folk ska orka hänga med i tempot (man orkar inte läsa 25 inlägg/dag) samt för att jag ska slippa bli bloggberoende. Bloggen ska bidra till att jag mår bra och får utlopp för mitt skrivandebehov. Inte för att jag ska få större behov av att skriva.

Nog om detta. Fick fråga om hur det gick på min tenta och under Stockholmsresan fick jag svaret på tentan. Ett mail skickades ut till alla i kursen. Jag tänker här dela med mig av mailet och skriva ner en del tankar om detta. Därefter visas den personliga kommentaren från läraren (som återfanns i samma mail). Here you go:

Hej!
Jag har nu läst era uppgifter.
Generellt gäller att flertalet uppgifter är hyfsade analyser av de tal som har valts. Vad som saknas är normalt en exemplifiering från talen, där ni hämtar stöd för era påståenden. Det som är svagast i analyserna är studiet av det som kallas för elocutio, dvs. utsmyckningen av tal med hjälp av retoriska grepp såsom bilder, anaforer, ordpar, hopningar etc. Varken Peter eller jag har dock betonat den delen av talstudiet så mycket, så det har väl sin naturliga förklaring.
Generellt gäller dock att många av er inte har någon lysande skriftlig språkbehandling: det vimlar av syftningsfel,  osymmetriska konstruktioner men även av felstavningar (trots att Word har en stavningskontroll). Att skriva bra är en relativt mödosam process; flertalet av er skulle behöva lägga betydligt mera krut på den saken.
I övrigt tycker jag att det var roligt att träffa er under kursen; även under så kort tid lär man ju känna flera olika människor och personligheter, något som är spännande!
Nedan följer en kortfattad kommentar till den retoriska analysen till var och en av er. Den utskrivna och kommenterade texten skickar jag med snigelpost till er LADOK-adress i mitten av nästa vecka. Då rapporteras också resultaten till LADOK.
I detta mejl får ni också veta om ni har "rester" i form av missade tal etc. Datum för "restexamination" jämte kursutvärderingsformulär kommer i nästa vecka (till LADOKs mejladresser).
Med sommarhälsningar

Lars-Erik (kursansvarig, min anm.)

Jag tycker helt ärligt att det är ett elakt mail. Jag tycker inte att man skriver så till deltagarna i ett allmänt mail. När vi ska opponera har vi ett tydligt schema där det står att vi ska belysa det som är bra. Det som anses vara dåligt är sådan som vi ska lyfta fram genom frågor som Hur tänkte du då? och kommentarer som Detta kan du arbeta vidare på eller Utveckla gärna... Tyvärr förhåller sig lärare väldigt dåligt till dessa själva. Detta är ett exempel på hur lärare faktiskt kritiserar en hel grupp, i mina ögon, helt känslolöst! I övrigt tycker jag att det var roligt att träffa er under kursen... visst skriver han positivt - i slutet! Raka motsatsen till vad vi lär oss i skolan.

Jag fick kommentaren:

Kommentar till Maddo (min ändring av namn)
Godkänd.
I huvudsak en korrekt analys. Du skulle dock ha kunnat göa mer av OPs (Olof Palmes, min anm.) ordval.
Ditt eget språk är huvudsakligen korrekt.


Detta lyfter inte upp från ovanstående mail enligt mig. Fokus har istället legat på det som är negativt. Självklart är jag glad över ett godkänt betyg och visst ska man få kritisera det som varit genomgående dåligt, men då anser jag att man gör det på ett positivt sätt så att personerna i fråga känner att de gjort något bra och inte bara dåligt.

Loveli


Vad tyckte jag om kursen då? Jo, kursen var inte riktigt vad jag hade väntat mig. Den var mer inriktad på argumentation än att tala inför grupp. Det normativa lyftes fram som positivt och eftersom många blivande lärare blivit rekomenderad denna kurs och vi i vårt blivande yrke ska arbeta oss bort från det normativa (vilket är svårt men det är ett strävansmål) så anser jag kursen vara helt irrelevant i min utbildning. De som däremot gick dataspelsutveckling har större användning av denna kurs eftersom den gav dem verktyg för att argumentera för det de utvecklar i framtiden. Kortfattat så är den bra för vissa kategorier men för mig gav den inte vad jag hade väntat.


Kommentarer
Postat av: Sara

Nej men vilket dåligt mail! Snacka om att vara opedagogisk. Han borde veta bättre! Grr.

Synd att kursen inte heller kändes nödvändig :-(

Sv:ska kolla boken!

2009-07-30 @ 14:36:21
URL: http://smuppra.blogg.se/
Postat av: Sara

Mm, sant. Helt otroligt egentligen. Lärare om några ska ju vara pedagogiska! Eller vill de ge skräckexempel till lärarstuderande så att de blivande lärarna förstår vikten av att vara peagogisk? Kan ju hoppas att de har någon sådan baktanke iaf!

2009-07-30 @ 17:32:42
URL: http://smuppra.blogg.se/
Postat av: marica

Kanske inte var världens mest pedagogiska brev men jag hade inte förväntat mej något mer ;-) Det kommer ju en kursutvärdering som man ska fylla i, dte är bra! Som du skriver så var det ju mer argumentation än att lära sig tala.. jag hade velat ha mer "det här och det här kan du utveckla och här skulle du kunna säga så här istället" men jag känner att det var en lagom kurs för att va sommarkurs, inte heller vad jag väntat mej men goodkända är vi i alla fall :-) Så det är ju bra!
Nu ska jag o min minsting gå ut å gå!
Vi hörs, kramkram!

2009-07-31 @ 09:33:35
URL: http://maricaaberg.blogg.se/
Postat av: Teija

Hm. Det var inget vidare alls... men hoppas att du känner att du inte kastat bort tiden i alla fall.

Jag tycker att det är jätteintressant det du skriver om E-tillsatserna! Har också börjat kolla på olika livsmedel och det bara vimlar av dem! Vår goda ost är nästan slut och igår råkade jag köpa just Arlas hushållsost för döttrarna gillar den. Hm. Den kommer inte att smaka något alls efter vår goda Gourmetost...
Verkar som du haft en härlig tur till Sthlm!
Ha en fin helg, kramisar

2009-08-01 @ 12:45:09
URL: http://varannandag.bloggagratis.se

Dela med dig av dina tankar:
Lite tips:
fet - *din text*
understruken - _din text_


Ditt namn:
♥ Kom ihåg mig ♥

Din mail: (frivillig/publiceras ej)

Din blogg: (frivillig/publiceras)

Kommentar:

Trackback
Trackback-URL för detta inlägg: